Nesibe POLAT “Pazaryeri”

Pazar Yerleri
Pazar yerlerine ilgim çocukluğuma dayanır. Hangi şehir veya ülkeye gitsem pazar yerlerini gezerim. Fotoğraflamayı da sevmem bu projenin ortaya çıkmasına neden oldu.
Pazar yerleri, ihtiyaçları karşılamak, ticaret yapmak ve sosyal etkileşimde bulunmak amacıyla ortaya çıkmış ve değişim geçirmiş önemli yerleşim alanlarıdır.
Tarihi, antik dönemlere uzanır. Mezopotamya, Mısır,Hint ve Çin medeniyetlerinde temel ticaret ve değişim noktalarıyken Antik Roma İmparatorluğu’nda “Forum Romanum” gibi meydanlar, ticaretin, sosyal etkileşimin merkeziydi. Ortaçağ şehirlerinde ana meydanlar, pazarlara ev sahipliği yaptı. İslam dünyasında bir dönem, çarşılar ve bazarlar, medeniyetin ticaret, kültür ve bilgi alışveriş merkeziydi. Bilimsel ve coğrafi keşiflerle ticaretin ve küreselleşmesinin artması ile pazar yerleri farklı kültürlerin buluşma noktaları haline geldi.
Sanayi devrimi ile üretim, nüfustaki artışla daha karmaşık bir yapıya evrilen pazarlarda fabrikasyon ürünleri ve endüstriyel malzemeler daha fazla yer aldı. 20. yüzyılda, süpermarket ve avm gibi mekanların yükselişiyle birlikte, pazar yerlerinin rolü değişmeye başladı.Online alışverişin daha kolay, hızlı ve çeşitli olması, ürünleri hızlı bir şekilde karşılaştırma ve inceleme olanağı sağlaması, her yer ve zamanda alışveriş yapma imkanı, gibi etkenler pazar yerlerine ilgiyi azalttı.
Pazar yerleri de online satış platformları ile rekabet etmek,müşterisini korumak için dijitalleşmeye adapte olmaya çalışmakta,yerel kültürlerin bir parçası olarak varlığını sürdürmekte, yerel ekonomiye katkı sağlarken sosyal etkileşimin bir aracı olarak da önemini korumaktadır.
Yerel üretici ve tüketiciyi doğrudan buluşturması, sosyal bağları güçlendirmesi, el ve ev yapımı ürünlere ulaşım kolaylığı nedeniyle de tercih edilmesi yanında sürdürülebilirlik ve sosyal sorumluluk ilkesine önem veren tüketiciler, yerel üreticileri desteklemek,karbon ayak izini azaltmak amacıyla tercih etmektedir.