Emel SEFER “Tuvalin Arkası”
1952 yılında, Kıbrıs’ta, ressam bir babanın kızı olarak dünyaya gelen Nilgün Güney’in çocukluğu, babasının resim atölyesinde, renkler ve boya kokuları arasında geçti. İstanbul Devlet Güzel Sanatlar Akademisi’nde grafik eğitimi alan sanatçı, 22 yıl liselerde resim öğretmeni olarak görev yaptı. Bu süreçte resim ve grafik çalışmalarına devam etti. Yurt içi ve yurt dışında 12 kişisel sergi açtı, 100’e yakın karma sergide yer aldı. Emekli olduktan sonra oğluyla birlikte, Lefkoşa Surlariçi’nde açtığı art-cafede sergiler, söyleşiler, kitap tanıtımları, film gösterimleri ve müzik geceleri düzenleyerek, kaderine terkedilmiş olan Surlariçi’nin bir cazibe merkezine dönüşmesinin yolunu açtı. Resim yapmaya babasının etkisiyle başlamış olsa da, sonradan kendi tarzını oluşturan sanatçı, kendi çalışmalarının yanı sıra, arkadaşlarının çalışmalarına da destek vermektedir.
Son projesi olan “Bohça” kadın konsepti üzerinedir. Pandemi döneminde giriştiği dolap tertibi sırasında eline geçen, annesinden, anneannesinden kalma bohçalar içerisindeki, nişan nikah elbiseleri ve diğer kıyafetleri atmaya kıyamamış, bunları tuvale yapıştırıp, kolaj tekniği ve kendi hayal gücünü kullanarak, bohçalar üzerinden kadının toplum içindeki yerini, kaçışları, göçleri sorgulayan eserler üretmeye başlamıştır.
Nilgün Güney’in babası İsmet Vehit Güney, 1960’da kurulan Kıbrıs Cumhuriyeti Bayrağı’nı tasarlayan kişidir. Üzerinde bakır rengi Kıbrıs Haritası ve zeytin dalları olan Bayrak bugün hala Güney Kıbrıs’ın resmi bayrağı olarak kullanılmaktadır. Arkasında düzenli bir arşiv bırakmayan İsmet Vehit Güney, sanat tarihçilerinin araştırma konusu olduğundan, Nilgün Güney babasının biyografisini yazmaya başlamıştır. Aslında yazdığı kitap biyografinin de ötesinde, bir döneme ışık tutacak çok değerli bir belgedir. Kıbrıs’ın İngiliz Koloni Dönemi’nden bugüne, yaşanan şavaşları, yıkılan hayatları, kurulan devletleri belgelerle çok geniş kapsamlı olarak anlatmaktadır.
Bu projede sizlere Nilgün Güney’in hayatından küçük bir kesit sunmayı amaçladım. İyi seyirler.