Aylin TURNATOR “Metropolis”
17.Sami Güner Kupası 2.turunu kazandığım Metropolis projemde; İstanbul’da çektiğim fotoğrafları renkli bina duvarları üzerine katman katman üst üste koyarak, metropolde yaşayan bireylerin tempolu ve zorlayıcı büyük şehir yaşamında hissettikleri zihinsel gerilimi yansıttım.
Sosyolog Georg Simmel, modern kentli insanın daha önce sahip olmadığı bir özgürlük fırsatını yakaladığını ifade eder. Ancak kentsel ortamdaki sürekli temkinlilik ve karşılıklı kayıtsızlık, bedeli kaybolmuşluk ve yalnızlık olan bir özgürlük sunar.
Metropol, bireye özgürlük alanı sunarken, aslında kendi olma olanağı tanımayan, yabancılaşma, ağır bir daralma, kıstırılma duygusu yaşatır. Önce insana özgürlük vaadi verir, sonrasında bu özgürlüğü elinden alır, taş yığınlar arasına hapseder. Metropolün temposuna, zorlayıcı yaşam şartlarına ayak uydurma mecburiyeti, insanı gergin ve stresli kılar.
Metropoller; birbirine uzak, yabancı kişilerin, birbirleriyle anlık ve geçici temaslar ve ilişkiler kurduğu, günlük yaşamlarında, işyerlerinde, toplu taşımalarda, sosyal aktivitelerde gerektiği ölçülerde mesafeli iletişime geçtiği, farklı düşünenlerin, farklı eylem ve kimliklerin birarada olduğu bir çatışma ve kaos alanıdır.
Aristoteles’in de dediği gibi şehir, yabancının, tuhaf olanın, bizden olmayanın mekanıdır.